Archive for Syyskuu, 2008

Ydinvoima vai pienhiukkaset?

Perjantai, Syyskuu 26th, 2008

Olen Karjalaisen nettipalstalla joutunut ottamaan kantaa  asiaan jos toiseenkin. Sunnuntaina 10.10,2008 vastasin viestiin, jossa kirjoittaja mm. väitti ihmisten kuolevan useammin pienhiukkasiin kuin ydinsäteilyyn, tuulivoiman olevan huonompi vaihtoehto kuin ydinvoima (koska se tarvitsee säätövoimaa), sellutehtaiden tarvitsevan halpaa sähköä ja uraanikaivoksen tuovan uusia työpaikkoja. Vastaavanlaisin argumentein hyökätään tavan takaa vihreää teknologiaa vastan. Ohessa vastaukseni.

Tässä toisenlaista tietoa:

1) Pienhiukkaset ovat ongelma vanhoille ihmisille. Pahasti saastuneilla alueilla eliniänodote voi jäädä muutamaa vuotta alhaisemmaksi kuin puhtaan ilman alueilla. Radioaktiivinen säteily sen sijaan vaurioittaa kehittymässä olevaa kudosta. Kärsijöinä ovat siten elämäänsä aloittavat ihmisyksilöt. Säteily aiheuttaa myös muutoksia, joiden ansiosta osa lapsista saa jo syntymälahjanaan vakavia sairauksia. Suurin pienhiukkasten päästäjä on liikenne ja ennen kaikkea katupöly. Suomen mitassa suurin pienhiukkasten päästäjä on Raahen Rautaruukin tehdas, joka toimii tietenkin ydinvoimalla.

2) Tuulivoima pystyy säätämään itse itseään. Tämä tapahtuu rakentamalla tuulivoimaa reilusti enemmän kuin mitä oikeastaan tarvitaan. Todettakoon, että nyt Olkiluotoon rakenteilla olevan ydinreaktorin hinnalla olisi voitu rakentaa yli 4000 MW tuulivoimatehoa (1 milj. euroa / 1 MW). Tämä on enemmän kuin kolme kertaa uuden reaktorin teho.

3) EnoCell ei ainakaan sähkön kalleuden takia tule lähtemään yhtään minnekään. Uimaharjun sellutehdas tuottaa näet sähköä enemmän kuin mitä se tarvitsee oman prosessinsa pyörittämiseen. Johtopäätös: mitä parempi hinta puusähköstä saadaan, sitä todennäköisemmin EnoCell pysyy toiminnassa. Jos ja kun sähkömarkkinat täytetään ydinvoimalla, puusähkölle ei ole enää kysyntää.

4) Kansainvälinen uraaniyhtiö voi tuota työntekijänsä mistä päin maailmaa haluaa.

Uraanikaivoksen taloudellinen hyöty tulee olemaan Suur-Joensuulle olematon verrattuna haittoihin, joista ylivoimaisesti vahingollisin tulee olemaan se, ettei järkevä ihminen asetu asumaan uraanikaivoksen läheisyyteen, jos valinnanvaraa vain suinkin on olemassa.

Summa: Ydinvoiman lisäkäyttö vaarantaa niin Joensuun kuin siihen kohta kuuluvan Enonkin taloudellisen kehityksen. Vastustan ydinvoiman lisärakentamista, en hyväksy uraanivarojen lahjoittamista monikansallisille yrityksille.

Todettakoon, että pienhiukkas-argumentin toi suomalaiseen keskusteluun Martti Tiuri. Edellä esitetty kritiikki sopii hyvin häneenkin. Kaikista vakuutteluyrityksistä huolimatta ydinvoimapuolueen usko omaan asiaansa on vankkumaton.  Tuntuu uskomattomalta, että kun ensin on turvauduttu tietojen vääristelyyn ollaan heti perään valmiita moittimaan Vihreitä tyhjänpuhujiksi ja väärän tiedon levittäjiksi.